murikka

RECEPT FÖR SKOG OCH MARK

Pinnbröd (grundrecept)

Ingredienser:

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten

Gör så här:

1. Häll mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2. Rör ihop alla torrvaror och häll sen i vatten, bland till deg.
3. Rör runt degen så den inte längre är kladdig. Använd ev mer mjöl för att undvika kladd.
4. När degen är klar rullar man ut den till en tunn korv.
5. Linda tegkorven runt pinne. (Härav namnet pinnbröd) Är degen ca 0,5 cm tjock gräddas den jämt över glöden och blir inte bränd utanpå innan den är klar närmast pinnen.

Saffranspinnbröd

Ingredienser:

3,5 dl mjöl
3 msk socker
1 pkt saffran
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjöl

Gör så här:

Blanda allt torrt, tillsätt mjölk och arbeta till en deg. Lägg i burk eller plastpåse och ta med ut i skogen.

Servera med pärlsocker och smör!

Skrabbelucker

Ingredienser (6 personer)

1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
socker att vända i

Gör så här

1. Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl blandat med bakpulver och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät.

2. Värm ett plättjärn och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida.

3. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.

Julgodis – Fudge

Ingredienser

2 dl grädde
6 dl socker
1½ dl kakao
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 msk smör

Gör så här:

  1. Blanda allt utom smöret i en tjockbottnad kastrull
  2. Sjud sakta i ca 20 minuter
  3. Klä en form (ca 30x20cm) med bakplåtspapper och olja in
  4. Gör kulprov:
    droppa lite av blandningen i glas med kallt vatten.
    –> Om du kan forma en kula så är det klart, gå till punkt 5
    –> Om det löser upp sig i vattnet, låt koka en stund till, upprepa punkt 4 till det är okej
  5. Tillsätt smör (Om du har hårt smör, annars görs det när smeten hällts över till bunken)
  6. Häll upp smeten i en rostfri bunke
  7. Vispa med elvisp till smeten tjocknar (ca 3-4 min)
  8. Häll upp smeten i formen, bred ut i alla kanter
  9. Låt svalna till lite under kroppstemperatur (håller du handen under ska den känna sval)
  10.   Skär upp fudgekakan i mindre bitar ca, 1,5 x 1,5 cm

Instruktionsfilm finns på kårens youtube-kanal